Членовете на Съвета за сигурност на ООН не успяха да постигнат

...
Членовете на Съвета за сигурност на ООН не успяха да постигнат
Коментари Харесай

СС на ООН няма консенсус за членството на Палестина

Членовете на Съвета за сигурност на ООН не съумяха да реализират консенсус в четвъртък по отношение на кандидатурата на палестинците за пълноправно членство в Организация на обединените нации, оповестява Агенция Франс Прес.

Палестинците, които имат статут на наблюдаващи в международната организация от 2012 година, лобираха от години за приемане на пълноправно участие, което би означавало признание на палестинската държавност.

Всяко искане за участие в ООН трябва първо да премине през Съвета за сигурност - където съдружникът на Израел Съединените щати има право на несъгласие - и по-късно да бъде утвърдено от Общото заседание.

На фона на офанзивата на Израел в Газа, палестинците възобновиха молбата за участие в Организация на обединените нации от 2011 година предходната седмица, което накара Съвета за сигурност да стартира формален развой на обзор. Това включва ad hoc комисията, която не съумя да реализира консенсус в четвъртък и беше формирана от държавите-членки на съвета.

По време на срещата при закрити врата " нямаше консенсус ", сподели малтийският посланик Ванеса Фрейзър, която заема ротационното председателство на съвета през април.

Въпреки това две трети от членовете са били за пълноправно участие, каза тя, без да прецизира кои са страните.

Докато ad hoc комисията може да продължи напред единствено с консенсус, всеки член на Съвета за сигурност може в този момент да предложи резолюция за гласоподаване по въпроса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР